Zupa z soczewicy ,z mleczkiem kokosowym,curry,imbirem….

Na takie ponure jesienne dni jak dziś ,zupa ta jest w sam raz
Z czerwonej soczewicy z nutką słodkiego kokosa,szczyptą curry i imbiru

z czerwonej soczewicy

SKŁADNIKI
-Pół kg umytej czerwonej soczewicy
-włoszczyzna z dużą ilością zieleniny
-puszka mleczka kokosowego(czytaj etykiety !ma byc prawdziwe mleczko kokosowe a nie EEEE)lub zrób je sama
-4 ziela angielskie i tyle samo liści laurowych
-Ok 2 cm imbir
-2 ziemniaki
-łyżeczka oregano
-łyżeczka curry i kurkumy
-sól do smaku
-4 ząbki czosnku
-gałka muszkatałowa
-łyżeczka ojeju kokosowego
-ojej z pestek dyni

Przepis;
-włoszczyznę obieramy kroimy i zalewamy wodą,wrzucamy całe łodygi pora i selera ,ziemniaki
Imbir kroję nie obieram
Wrzucam czosnek
.gotujemy ok 20
dodajemy olej kminokosowy.
Wrzucamy soczewicę
Przyprawy i zioła.
Wlewamy mleko kokosowe o godujemy ok 10 min.
Po ugitowaniu wyławiamy zielone łodygi i zupę miksujemy.
GOTOWE

Ps:Zupa ma być gęsta,polewam ją olejem z pestek dyni i posypuję pestkami słonecznika.
SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

MamaMai

KUCHNIA bezglutenowa i bezcukrowa w Mama
Każdy powinien robić to co kocha ,wtedy świat byłby spokojniejszy i bardziej "przyjazny"...

Ostatnie wpisy MamaMai (zobacz wszystkie)

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>