Serniczek marcepanowy

image

Ostatnio piekłam sernik i moja rodzinka(i nie tylko) jadła i mlaskała :mrgreen:
Dziś zaszalałam i zrobiłam OBŁĘDNY  sernik na zimno który w Smaku przymomina przepyszny tort😎
Wykorzystałam do niego nasze ulubione ciastka marcepanowe(od wielkanocnego mazurka nie do przejedzenia hehehe)
Które nasączyłam….sokiem pomarańczowym.
Masę zrobiłam tu ZASZALAŁAM! (Ci którzy mnie dobrze znają nie uwieżą bo nigdy jej nie lubiłam i nie uważałam !)bitej śmietany zrobiłam ją z 36 %śmietanki i ksylitolu❤,sera i…..reszta w przepisie😘

       PRZEPIS NA CIASTKA MARCEPANOWE:

-OK 300 G obranych i osuszonych  miglałów
(Dla ułatwienia pracy co by ich nie namaczać i nie  obierać )można użyć migałów w płatkach.

-1,5 łyżki oleju kokosowego NIERAFINOWANEGO!

-Tyle samo miodu gryczanego
(Mozna użyć innego)

Mąka do posypania stolnicy
(Można użyć dowolnej
typu:jaglana,trefl,kokosowa,migdałowa lub ze słonecznika.)

   PRZYGOTOWANIE :

-Migdały mielę w blenderze tak aż powstanie mąka,
-następnie dodaję olej i miód ,

-miksuję do uzyskania lepiącej jednolitej konsystencji,
Powstał nam hmm pyszny marcepan:mrgreen:

-zawijam go w pergamin i wkładam go do zamrażarki na ok 15 min

-wyjmuję obsypuję porządnie mąką i szybko zagniatam,

-wałkuję ciasto na grubość mniej więcej 1 cm
Wycinam dowolne ciastka ,nakuwam ciastko widelbem i piekę w temp 220 st do zarumienienie ok 5-10 min
(Jeśli to ma być ciasto na sernik lub tort można upiec 2 blaty nie ciastka :D
   
    PRZEPIS NA MASĘ SEROWĄ:

-1,5 szklanki śmietanki 36%
(Można użyć mleka kokosowego tej gęstej części)

-pudru z ksylitolu ok 3-4 łyżeczek

-wanili świeżej

-3 żółtka
(Można pominąć)

-3 łyżki żelatyny
(Wcześniej ją namoczyłam w bardzo ciepłym nie gorącym mleku sojowym)
Można tez na wodzie

-ok 2 szklanek kilkakrotnie  mielonego półtłustego  sera
(Użyłam piątnicy)

-truskawki świeże

-ok 4 łyżek karobu

-sok pomarańczowy
DO NASĄCZENIA CIASTEK,

      PRZYGOTOWANIE MASY;

-za pomocą missera lub blendera Ubijam 3 żółtka z  łyżką ksylitolu tak,aby powstał jasny puch ,

-dolewam śmietankę,wanilię i miksuję do uzyskania zwartej bitej śmietany,

-dodaję po łyżce sera cały czas miksując,
-na koniec wlewam żelatynę i miksuję do połączenia składników

   
         WYKONANIE CIASTA:

-Na formę tortową(z odpinanym bokiem)
Układam ciastka ,
-nasączam je sokiem pomarańczowym i pisypuję (przez sito)karobem

- przykrywam połową masy serowej:mrgreen:

-układam ciastka i nasączam sokiem posypuję karobem i ponownie nakładam masę,

-na wierzch posypuję pikrojonymi w kostkę truskawkami ,posypuję karobem i wstawiam do lodówki do zastygnięcua na ok 1,5 godz.

SMACZNEGO!

❤❤❤

The following two tabs change content below.

MamaMai

KUCHNIA bezglutenowa i bezcukrowa w Mama
Każdy powinien robić to co kocha ,wtedy świat byłby spokojniejszy i bardziej "przyjazny"...

Ostatnie wpisy MamaMai (zobacz wszystkie)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>