Rozgrzewający dżem jabłkowy z cynamonem i imbirem

image

Trzeba korzystać z owoców sezonowych i zrobić troszkę pysznego „lekarstewka”na chłodniejsze dni 😒
Co by organizm rozgrzać i wzmocnić by nie chorować 😘

      PRZEPIS ;

-1,5 Kilograma obranych o pokrojonych w kostkę lub plasterki  Antonówek

-żelatyna
(2 łyżeczki rozpuszczone i namoczone we wrzątku)

-pół łyżeczki cynamonu
(Nie z Chin)

-1/3 łyżeczki kardamonu

-ok 2 cm kawałek imbiru przeciśnięty przez praskę

-łyżeczka skórek z pomarańczy mogą być świeże lub suszone i mnie suszone kamis

-szczypta soli himalajskiej

- pół łyżeczki szałwii
(Moze być suszona)

-pół łyżeczki kurkumy (u mnie świeża przeciśnięta przez praskę)
Ale moze być mielona oby nie z Chin,

      PRZYGOTOWANIE ;

Jabłka wrzucam do garnka i do 1/4 ich wysokości dolewam wody,duszę wraz z przyprawami do rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec dolewam żelatynę ,mieszam i przekładam do słoików ,szczelnie zakręcam i odwracam do wystygnięcia do góry dnem.

The following two tabs change content below.

MamaMai

KUCHNIA bezglutenowa i bezcukrowa w Mama
Każdy powinien robić to co kocha ,wtedy świat byłby spokojniejszy i bardziej "przyjazny"...

Ostatnie wpisy MamaMai (zobacz wszystkie)

,,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>