Cukinia i dynia w zalewie słodko-pikantnej

image

  Pora marynat i kiszonek jeszcze trwa w najlepsze.
Jak pisałam wcześniej u mnie alternatywą dla octu spirytusowego(bllleee)jest prozdrowotny  ocet jabłkowy,a dla cukru miód tym razem rzepakowy.
Zależało mi aby warzywa marynowane mogłe jeść też Maja więc złooo odpada.
Jak wiecie niemam zadużo czasu więcnie bawię się w wielkie gary zalew i marynuję partiami jak czas pozwoli..

Zapraszam do przepisu;

-Myję i kroję w grubą kostkę 2 średnie żółte cukinie.

-szykuję kilka umytych słoików
(Wielkość bez znaczenia ale zakrętki kupuję nowe)

-Litr octu jabłkowego

-ok pół litra oleju rzepakowego
(Tylko nierafinowany w BRĄZOWEJ CIEMNEJ butelce
Nie Z gmo(jeszcze mozna taki kupić ale chyba tylko w zielarskim lub ekologicznym)

-mały miód rzepakowy

-ksylitol

-goździki

-świeże papryczki chili

-liście laurowe

-gorczyca

-ziele angielskie

-kurkuma
( świeża lub mielona ale nie Chińska!)

-imbir.

   PRZYGOROWANIE:

-Do każdego np półlitrowego słoika wsypuję gorczycę ..tak by lekko zakryła dno

-po 2 listki laurowe

-po m.w. 3 ziarenka ziela angielskiego

-ok 5 goździków

-plasterek imbiru

-cieniutki plasterek chili

-płaską łyżeczkę kurkumy

-1 łyżki ksylitolu

-1 łyżeczki miodu

-układam cukinię i wlewam:

-1/3 szklanki oleju

-1/3 szklanki octu

-Zalewam gorącą wodą z czajnika ,zakręcam i odwracam do góry dnem.

-gdy napełnię wszystkie słoiki pasteryzuję je ok 10 min

(Gotuję ok 1/3 garnka wodyna dno kładę tetrę  i gdy zawrze wkładam słoiki i pasteryzuję.

-po  10 min wyjmuję za pomocą ścierki i dużej łyżki i ustawiam do góry dnem aż do ostygnięcia.

-wieczko. Po naciśnięciu nie może *strzelac.

Smacznego.

     
  
  

The following two tabs change content below.

MamaMai

KUCHNIA bezglutenowa i bezcukrowa w Mama
Każdy powinien robić to co kocha ,wtedy świat byłby spokojniejszy i bardziej "przyjazny"...

Ostatnie wpisy MamaMai (zobacz wszystkie)

,,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>