Ciasto kukurydziane z żurawiną ❤

Słodkie…mięciutkie..idealne do porannej kawy, na drugie śniadanie czy nawet na kolację
Uwielbiam je bo jest szybkie i smaczne
Ciasto jaglano -kukurydziane z żurawiną

SKŁADNIKI;
-4 Jajka
(białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką mąki ziemniaczanej)

-żółdka ubijam na jasną masę z 2 ma łyżkami,ksylitolu

-szklanka mąki jaglanej (ale może być każda inna),

-szklanka mąki kukurydzianej

-pół szklanki mąki ziemniaczanej,

-ok 3 duże garści żurawiny suszonej
(Żurawina wczesniej musi byc namkczona choćby w gorącej wodzie lub mleku i odciśnięta)

-pół szklanki roztopiobego masła bądz oleju kokosowego

-mały jogurt naturalny lub kefir

-łyżka ksylitolu

-płaska łyżeczka sody

PRZYGOTOWANIE;

-DO Ubitych żółtek dolewam olej kokosowy lub masło i kefir
Cały czas mieszam,dodaję mąki, sodę oraz pozostałe składniki.
Na samym końcu powoli dodaję drewnianą łyżką ubite białka .
Delikatnie mieszam.

Wstawiam do piekarnika na ok 50 min i piekę w kompieli wodnej wtemp 180 st. Do suchego (raczej nie obklejonego patyczka)

Wyciągam z piekarnika i lekko studzę
SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

MamaMai

KUCHNIA bezglutenowa i bezcukrowa w Mama
Każdy powinien robić to co kocha ,wtedy świat byłby spokojniejszy i bardziej "przyjazny"...

Ostatnie wpisy MamaMai (zobacz wszystkie)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>