Bezglutenowy Chleb na zakwasie z żurku!.

Jak z najlepszej piekarni❤
Idealny!
Zakwas wychodowałam na gryczanym żurku heheh
Musicie go spróbować

20151001_160459~2</a

SKŁADNIKI na zakwas:

-OK 3/4 szklanki żurku

-u mnie łyżeczka miodu gryczanego
lub pół łyżeczki cukru.

-szklanka maślanki
(Zamiast niej chyba moze być ciepła woda)

-pół szklanki mąki gryczanej i ryżowej

-wszystko mieszam i i odstawiam w ciepłe miejsce do pojawienia się bombli
(Ok 2-3 dni)
-Zakwas jest już gotowy możesz robić chleb

PRZEPIS NA CHLEB:

-3/4 szklanki mąki ryżowej

-3/4 szklanki mąki gryczanej

-łyżka mąki ziemniaczanej

-pół szklanki zmielonego siemienia lnianego

-3/4 szklanki pestek słonecznika

-pół szklanki całego siemienia lnianego

-jajko do posmarowania chleba.
(Mozna pominąć)

PRZYGOTOWANIE;

-WSZYSTKIE sładniki mieszamy z zakwasem.

-Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i wstawiamy w ciepłe miejsce
(U mnie byl to ustawiony i lekko uchylony piekarnik na 50 st .na ok 3 godz.

-Chlebek trochę wyrósł i popękał

-wstawiam go na godzinę do piekarnika i piekę w temp.190 st.
STUDZĘ I JEM
SMACZNEGO!
PS:można użyć dowolnych mąk i pestek

The following two tabs change content below.

MamaMai

KUCHNIA bezglutenowa i bezcukrowa w Mama
Każdy powinien robić to co kocha ,wtedy świat byłby spokojniejszy i bardziej "przyjazny"...

Ostatnie wpisy MamaMai (zobacz wszystkie)

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>